Hakiki tadi ve ozu çikmis, filtre edilmis kahve gibi...
Birbirini gelistiren iliskileri seviyorum. Presentation geceleri duzenlemek gibi bir fikir var aklimda.
Her hafta biri bir konuyla gelecek. Duvarda projektorle de olur, isteyen maç ta anlatabilir, konuda sinirlama yok. Guzel saraplar ve yemekler esliginde hem ogrenecegiz, hem eglenecegiz, hem tartisacagiz.
Noel yaklasiyor, malum, hepimizde ufak tatli bir telas. Ne alsak, ne hazirlasak, ne giysek...
Noel dedin mi uç sey geliyor aklima: Aile (ve sevgi), Noel agaci (ve hediyeler), Noel sofrasi (ve yemekler)
Noel sofrasi çok ozeldir... Sasali, suslu puslu, zengin, ozel ve rafinedir.
Hatta çok begenerek, severek ve çok yiyerek kalktigimiz bir sofradan "Noel yemegi gibi bir yemekti." deriz.
Her turlu yemege, sofraya referanstir Noel yemegi. Citanin boyu Noel sofrasidir.
Noel yaklasirken kendi kendime dedim ki; bloga soyle guzel bir Noel yemegi yazisi koysam...
Geçirmis oldugum bir deste Noel'in her karesi, her detayi aklimda aklimda olmasina ama; kendim hiç Noel yemegi hazirlamadim ki...
Dusundum, tasindim. Bir bilene sordum. Bir Noel yemegi yazisi yazsa yazsa en iyi Beste yazar dedim. Beste PEKOZ BONNARD
Beste'yle çok muhim ortak bir yanimiz var, o da ikimizin de Cifte Kavrulmus olusumuz.
Cifte Kavrulmus ne mi demek?
Ehh bilen bilir... Bilmeyen de zaten anlatsak ta bilemez. Hani yalnizca yasanildiginda bilinen seylerden...
Beste Paris'te yasamiyor ama Paris'i çok iyi biliyor. Iddia ediyorum Paris'te yasayan birine bile rehberlik edebilir, yeni yerler ogretebilir. Sergisi, muzesi, en iyi kahvecisi, pastacisi nerde, Beste biliyor. Paris'i gezmek istiyorsaniz Beste'ye danisin, pisman olmayacaksiniz.
Bunun yaninda, Beste'nin esas uzmanlik alani gastronomie...
Tanitima hiç ihtiyaci yok, zaten binlerce kisi blogunu takip ediyor. Benimkisi benim okuyucularima da bir guzellikte bulunma çabasi.
Bir tarifler var, akliniz durur. Akliniz kalir. Kalmasin diye oturur yaparsiniz, benim gibi.
Hem de oyle sirf yemek tarifi degil, reçelinden, pastasina, likorune, kurabiyesine, uzak dogu mutfagina kadar her telden tarif var... Muthis resimlerle gorsel zenginlige de sahip. Mukemmel...
Adina Uluslararasi 3. Portakalli Kahveli Likor hareketi dedi. Yeni yil oncesi hepimize portakalli kahve likoru yaptirdi. Portakallari deldik, içine kahve tohumlarini yerlestirdik, dibi kara sekerli kavanozlara portakallari koyduk ve 3 hafta uyumaya yatirdik.
30 Aralik'ta hepimiz, her birlikte, Beste'nin harika tarifiyle su anda kavanozlarda uyuyarak bekleyen likorlerimizi kaldirip birbirimizin sagligina içecegiz.
Benim likorum, portakallara hasin davrandigimdan pek presentable olamadi, o yuzden foto koyamiyorum, çok mahcubum; fotograflar Beste'nin kolajina bile giremedi. Bak bak bak, kikirdamalarini taaa buradan duyuyorum; ismi lazim degil BB'nin.
Likorumle dalga geçmeyin. Tadi cok guzel olacak benim likorumun. Paris'e gelip bir tatsin isteyen...
Hizimi alamadim. Noel'de, Beste'nin "mutlu eden yilbasi kurabiyeleri"nden yapacagim, tadan herkesi mutlu, mesut, mest edecegim...
Mutlu eden yilbasi kurabiyeleri
Portakalli kahve likoru ve diger butun tarifler için blogunu gezmenizi siddetle tavsiye ederim.
Beste'nin Naneleri :
www.bestebonnard.blogspot.fr
Beste bir Noel yazisi yazmis, okudukça donup tekrar okuyasiniz gelir. Sahane... Artik Noel yemegi hazirlayacak hiç kimsenin korkmasina gerek yok. Beste burada...
Dikkatimi çekti; blogunda da noel sofralarina dair butun yazilar; ask, Noel, aile, ziyafet diye basliyor.
Dusundum de... mutlulugun tarifi bu olabilir mi acaba?
**************************
NOEL
Yilbasi gecesinin en guzel yani;
sevdiklerimizle bir araya gelip kocaman bir sofra etrafinda, ozenle
pisirilmis yemeklerin tadina bakarken bol kahkahali hos sohbetler etmek
olmali. Boyle gecelerde kucuk evimiz, dunyanin merkezi olur, arasira aramizda
olamayanlar icin huzunlensek te keyifli bir gece geciririz..
Fransizlar için yilbasindan ziyade
Noel, aileyle bir arada olunan ve en guzel yemeklerin yendigi bir kutlamadir.
Geçen sene yapilan bir arastirmada yuzde yetmis Noel’i gelenek olarak
kutluyormus, o yuzden rahat olun, dini bayram diye kasmayin.
Yilbasinda aile bireyleri, kendi arkadas
gruplariyla bir araya gelirler, ancak Noel ailenin bir araya gelmesine vesiledir. Boudin
blanc (beyaz et, sut, yumurta, ekmek kirintisi ile hazirlanan icinde truf
mantari olan bir kalin sosis) yanina elma puresi, somon fume ve çesitli
kuruyemis ve kuru meyvelerden olusan bir tabak tatli olarak noel oncesi
gece yenir.
Fransiz yemek geleneginde sofraya oturmadan once açilan
sampanya yanina tuzlu krakerler, cesitli yiyeceklerle ozellikle fois gras
(kazcigeri)'yle yapilan kanapeler, ya da, peynir puflari gujer (tarif icin bloga) ile yenir. Bu
bolum en az kirkbes dakika ile bir saat arasi degisir. Istah iyice açilir. Sonra sofraya geçilir.
Yemekleri pisiren evin hanim ya da beyinin sofrada
uzun zaman geçirmesi onemlidir; o yuzden yiyecekler dogal haline yakin,
fazla ugrasilmadan sofraya gelir. Sadece bir kisinin servis ettigi ve caninin çiktigi, digerlerinin oturdugu bir sofra bulamazsiniz, herkes birseyin ucundan
tutar. Oglen yenen uzun Noel yemeginde antreler ; istiridyeler,
foie gras, salyangoz dolmasi, istakoz, buyuk tarak, Coqille St Jacques, deniz kestanesi, kurbaga bacagi olabilir. Genellikle beyaz
sarap eslik eder. Ana yemek daha çok chapon (kisirlastirilmis
horoz), geyik veya ceylan eti, bildircin, sulun, keklik vs, hindi ile
garnitur olarak tatli, buruk tatlarin biraraya getirildigi kestaneli
elma, uzumlu kirmizi lahana, kestaneli bruksel lahanasi
ve kirmizi sarap eslik eder. Ardindan bogazi temizlemek icin biraz
salata yenir ve nihayet su içilir!
Sira çesitli peynirlere gelmistir, yanina
tanen orani yuksek iyi cins bir kirmizi sarap acilir. Peynir faslini tatli
fasli izler.
Buche de noel (kutuk pasta) geleneksel pastadir. Tatli yanina
tatli bir sarap içilir. Burada Sauterne' i anmaliyim, ustune yok, o bir hayat
iksiri.
Kahve, tatlidan sonra, yaninda çikolata Noelde ozellikle ev yapimi trufler ile servis edilir. Tum bu
fasil yaklasik 3/4 saat surer.
Ardindan sofradan kalkilir, bir hazmettirici sert
içki alinir ya da bitki çaylari icilir. Bu sarap kisimlarina deginmeliyim,
bardaklara servis iki parmak yapilir. Aslinda sayi çokça gibi gozukse de miktar
azdir ve uzun surede yemek esliginde oldugu icin ancak keyiflenirsiniz ve asla
sarhos olmazsiniz. Sarhos olmak ayiptir ona gore. Guzel saraplari buldum diye
lup lup icip sakin kafayi bulmayin.
Bugun size et yanina eslikçi
karamelize havuç tarifi verecegim; evet ama bir havuc bu kadar lezzetli olabilir
mi bakalim ? dediginiz duyar gibiyim...
Balli karamelize havuç:
500 gr havuç
4 dis sarimsak
1 yemek kasigi zeytinyagi
1 yemek kasigi tereyagi
2 yemek kasigi bal
1 buyukçe portakal suyu
Bir çay kasigi kimyon
Tuz, karabiber
Havuçlari yikayip bicakla
kabugunu tirtiklayin. Sekli bozulmasin havuçlarin. Boydan ikiye kesin. Bir
firin kabina firin kagidi yerlestirip icine ikiye kestiginiz havuclari
yerlestirin. Uzerine zeytinyagi ve bali gezdirin, kimyonu, tuz, karabiberi ve
tereyagini minik minik kesip serpistirin. Portakal suyunu ekleyin. Firin
kagidini bohça gibi kapatin ve onceden 180 dereceye isitilmis firinda 30 dk
pisirin. Firindan alip kagidi cikarip iyice harmanlayip tekrar firin kabina
koyun. 20/30 dk daha pisirin havuçlar iyice karamelize olacak. Servis tabagina
alin ozellikle tavuk, ordek, hindi vs yanina çok iyi gider.
“Il me coute autant de soin pour faire
une poêlée de légumes qu’un plat en sauce” diyen
Caravage’i da unutmayin."
Dilara'cim bekliyordum ne zaman yayinlayacaksin diye . Ben en çok kisilik tanimlamalarini merak ediyordum Dilara'ya vs yaptigin gibi hehehe :) Noel çok keyfili bir zaman dilimi sana simdiden hos ve eglenceli bir Noel dilerim. Likorun montaja girsin diye fotografi indirdim diye hatirliyorum ama kontrol etmedim gumburtuye gitti sanirim yeni bir kolaj yapacagim hepimizi kapsamali keyfi orada ortak birseyler yapmak :) Bu arada fotograflarin nasil iyiye gittigini de gordum eski fotograflar bayagi albenisiz buna ragmen guzel blogunda bana yer verdigin için tesekkurler. Paris'i beraber gezelim eglenceli insanlarla gezmek onemli :) son bir not ben çifte kavrulmus degilim ancak ben senin ne dedigini anladim :) Guzel sozlerin icin çok tesekkurler,Projende basarilar dilerim.
YanıtlaSilParis konusunda Beste'ye başvuranlardan biriyim, onun bloguna özenerek ben de
YanıtlaSilaçtım. onu hep zevkle izledim , çok şey öğrendim,hala da öğreniyorum. yaptıklarını gördükçe
hep gaza geliyorum ama enerjisine yetişemiyorum. siz de çok güzel bir yazı yazmışsınız, yüreğinize sağlık..
Beste'cim, on yazida spot isiklarini daha çok Noel'e tutmak istedim bu kez. Paris'i her zaman zevkle gezerim seninle. Cifte kavrulmus saniyordum seni de, ama se ne demek istedigimi anlamissin, muhim olan o:) Blogunun takipçisiyim. Sahane tarifler kestirdim gozume, ilk firsatta mutfaktayim...
YanıtlaSil