17 Kasım 2009 Salı

"Art Moderne" (Oyun)


Biz oyun cok severiz.

Cocukken bir Monopoly vardi herkes oynamistir. Simdi bu oyun sektoru oyle bir gelisti ki.. Hele yurt disinda... Yetiskinler icin yapilmis, hem stratejik, hem eglendiren bir suru oyun var. L'age de Pierre, Citadelles, Camelot bunlardan birkaci oynadigim...

Dun aksam yakin arkadasimiz Laune elinde bir oyunla bize geldi.
"Art Moderne". Turkce'si Modern Sanatlar olacak.:)

Oyunun olayi>> 5 ressam var. Ve bunlarin tablolari acik arttirmada satiliyor.Oyun 4 turdan olusuyor. Ilk 3 turda her oyuncuya 6 yeni tablo veriliyor, her turda bir onceki turdan kalan resimler de elimizde oluyor. Son turda sadece elimizdekiler bulunuyor.
Amac>> Herhangi bir tabloyu en uygun fiata satin alabilemk ve kendimiz satarken de en yuksek fiata alici bulabilmek.
Dikkat>> Bu 5 ressamin tablolari ayni degerde degil. Her turda, mevcut oyuncular tarafindan en cok acik arttirmaya cikartilan ve satilan tablo en yuksek degeri kazaniyor. Herhangi bir ressamin 5. tablosu satisa cikartildiginda satislar kapaniyor. 5 tablosu olan ressam 30 puan, ve sonra sirasiyla oyuncular tarafindan en cok satin alinmis tablosu bulunan diger iki ressam da 20 ve 10 puan aliyorlar. Yani her turda sadece 3 ressamin tablosu para ediyor.
Acik arttirma>> Her tablonun kosesinde acik arttirma modelinin belirtirldigi bir icon buluyor. Mesela tek tur; tablosunu satisa cikaran bir oyununun solundaki oyuncudan kendisine kadar herkes tabloya bir fiat biciyor. Ancak tur kendisini gectigi an geri donulemiyor yani tabloyu alma hakki bitmis oluyor. Mesela para elde; bir tablo satisa cikartildiktan sonra herkes eline deger bictigi bir para aliyor ve avcunu kapatiyor. Ayni anda butun oyuncular avcunu aciyor ve en cok parayi kim sunmussa o aliyor. Fixe fiat; tabloyu satisa kim cikariyorsa fix bir fiat koyuyor ve solundan itibaren bu fiati ilk kabul eden oyunucunun oluyor tablo. Klasik acik arttirma; tablo satisa sunuluyor ve herkes fiatini arttitiriyor, son fiata satiliyor.
Hesaplama>> Her turda satin aldigimiz tablolarin degerlerine gore kasadan para aliyoruz. Mesela en degerli ressamin 3 tablosunu satin almissak, 30X3 90 lira aliyoruz. diger ikinci degerli ressamdan da satin almissak 20X n tablo. Amac oyunun sonunda en cok paraya sahip olmak.
Dikkat: Sadece degerli tablolari satin almak yetmez. Satisa cikardigimiz tablolardan da para kazanmayi dengelemek gerekir.

Bu oyundan Turkiye'de var midir ya da benzeri bilmiyorum. Cok keyifli, basta eglenceli, sonra her tablo satisa ciktiginda seslerin kesildigi herkesin derin hesap kitap yaptigi, yaparken de komik te oldugu guzel bir oyun. Siddetle tavsiye ediyorum.

Tesekkurler Laune
Tabii bir de tesekkurler Reiner Knizia:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder