26 Kasım 2009 Perşembe

Fransiz yemekleri...

Paris'te bir restoran var. Plomb du Cantal.
Kisin gelmesini merakla bekledigim iki sey var. Bunlardan birisi elbette kayaga gitmek. Ikinci neden ise gastronomik:)
Raclette, tartiflette ve Plomb du Cantal'da kirmizi etin yaninda aligot ve trufade yemek...
Gerci bizim yazin gitmisligimiz de var ama yazin yenilecek sey degil...

Aligot ve trufade aslinda bildigimiz patates puresi. Ama... patates pure oldu olali boyle bir kimlige burunmemistir.. O nasil pure oyle. Aligot icinde zaten peynir var, oyle pisiyor beraber. Patates ve peynir oyle bir butunlesiyor ki inanilmaz bir lezzet.. Trufade daha patatesi patates gibi hissettigimiz hatta gordugumuz bir bicim. Ama onun da baska bir kimligi var zira sarimsakla pisiyor.
Bu iki lezzet yaninda kirmizi et ve kimizi sarapla butunlesti mi.... offff ne keyif...

Plomb du Cantal. Yemek zevki olanlara tavsiye edilir..


Bir yer daha var. Bizim evin yaninda Au père populaire.
Glamour hicbir yani yok restoranin, hatta biraz pespaye. Ama bir ascisi var, adam asci degil sanatci. Oyle yaratici ki yaptigi yemekleri resmen sanat eseri gibi yapiyor ve tabakta sunuyor. O yemeklere daha trendy bir mekanda rastlasaniz sasirmazsiniz yani o derece sofistike.
Bir de cok ilginc, bir yediginiz tada bir daha denk gelmiyorsunuz. Menu yok. Her gun tek cesit. Asci karar veriyor. Ama iyi ki de o karar veriyor. Biz biliyor muyuz ne isteyip ne istemeyecegimizi. Istemedigimizi sandigimiz seyler oyle guzel bir sekilde geliyor ki karsimiza... Mesela bugunki yemek etin yaninda sosuyla servis edilen kabak puresi idi. Kabak hani su turuncu olan... Kendim secsem asla secmem ama adam yapmis yine.. Iyi ki bazen secim hakki taninmiyor:)
Entre olarak ta patlican caviar uzerinde mesclun salata. Cok basarili..

Yolunuz dusmez ama duserse sur la rue Buzenval 75020 Paris

2 yorum:

  1. Kis olsaydi ben de sana bir Aligot yapardim!

    YanıtlaSil
  2. Aaaa, tartiflet de yapardim, neyse artik seneye!

    YanıtlaSil